Sparetips til deg som ikke klarer å spare

Hvorfor spare er det mange som spør seg. Det er fordi det alltid kommer uforutsette utgifter, noe du har lyst til å kjøpe eller en etterlengtet ferie du skulle hatt. Istedenfor å ty til kredittkort og lån når du skal ordne med noe av dette er det en stor fordel å kunne ha spart opp litt penger selv.

Sparing er egentlig veldig lett, du setter av et fast beløp fra lønnen du får inn hver måned på en egen konto. Men det som så oftest skjer er at når måneden nærmer seg slutten, eller kanskje før dette også, så er lønnskontoen tom. Kjøleskapet er også tomt. Noe som gjør det utrolig enkelt å overføre de pengene tilbake igjen. Og da sitter du der med null kroner igjen på sparingen. Utrolig dårlig sirkel.

Skal du virkelig spare penger er det viktig å sette opp et skikkelig budsjett. Før opp alle faste og variable utgifter du har til bolig, bil og forbruk. Når det er gjort, så må du se om det er noe igjen. Er det mer igjen så setter du over det på en sparekonto. Her kommer et lite triks til deg som vil unngå at du fører dem tilbake. Sett opp en konto i en lokal bank som ligger noen timers kjøring unna der du er nå, be dem pent om en sparekonto med begrenset antall uttak per år. Avslå alle tilbud om nettbank, avtalegiro, efaktura, telefonbank osv. Du vil kun ha tilgang til den dersom du møter opp personlig. Overfører du sparepengene dit så vil du tenke deg om mer enn to ganger før du setter deg i bilen for å hente pengene. Men det fordrer jo at du følger budsjettet ditt slavisk, slik at du ikke ender opp uten penger på slutten av måneden.

Hvordan følge budsjettet: Sett opp 4 skoesker oppå hverandre på kjøkkenet. Ta ut pengene du skal bruke til vanlig forbruk som mat og lignende. Del dem opp i 4 bunker og legg dem i hver skoeeske. Så har du penger til hver uke i måneden. Og da anbefaler jeg deg å skrive en handleliste som du kan følge igjennom uken eller gjøre en storhandel, så du ikke blir fristet til å dra med deg en ekstra sjokolade eller brus på vei igjennom butikken bare fordi du føler for det.