Nyttårstriks med dobbel skatteeffekt

Du kan oppnå dobbel skatteeffekt hvis du før nyttår fyller opp barns eller barnebarns BSU-konto (boligsparing for ungdom).

– Du kan nemlig gi barn eller barnebarn en pengegave på inntil 39.608 kroner (en halv G) avgiftsfritt hvert år. Hvis du bruker en del av disse pengene til å fylle opp den årlige sparekvoten på BSU-konto (20.000 kroner), oppnår du samtidig at barnet – hvis det har skattbar inntekt – får fradrag på de samme pengene, opplyser forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

BSU gir 20 prosent skattefradrag på årlig innskudd inntil 20 000 kroner; altså maks 4 000 kroner i skattefradrag hvert år. Maksimalt samlet sparebeløp på BSU-konto er 150 000 kroner.

– Alle under 34 år med skattbar inntekt bør spare i BSU. Det er Norges beste spareordning, mener Sandmæl.

Få kjenner til dette trikset

Mens BSU er kjent for mange, erfarer hun at de fleste foreldre og besteforeldre er ukjent med at de kan overføre inntil 39.608 kroner hvert år avgiftsfritt. Dette blir også bekreftet av en undersøkelse som Synovate har utført for DNB. Den viser at halvparten av de spurte (personer over 25 år) ikke vet at det er mulig å gi bort en halv G i året uten å måtte betale arveavgift til staten.

Unngå arvestrid

– Det kan være mye arveavgiftskroner å spare hvis foreldre/besteforeldre er flinke til å fordele ut arv. Å etterlatte seg en stor arv kan bli en dyr affære for de etterlatte og ikke minst skape splid i familien, sier Sandmæl.

Undersøkelsen viser at en av fire har opplevd varige familiekonflikter som følge av arveoppgjør, og hele tre av fire kjenner andre som har opplevd varige konflikter.

Perfekt som julegave

Gir du inntil 39.608 kroner hvert år utløser det verken arveavgift eller spiser av fribeløpet for arv. For begge foreldrene/besteforeldrene utgjør beløpet de kan gi avgiftsfritt til sammen 79.216 kroner pr. år.

Sandmæl minner om at døren inn til boligmarkedet er blitt trangere for førstegangskjøpere fordi Finanstilsynet nå pålegger bankene å kreve 15 prosent egenkapital for å kunne gi boliglån. Samtidig har boligprisene gått rett til værs.

– En pengegave kan derfor være den perfekte julegaven til unge som trenger å bygge opp egenkapital, foreslår Sandmæl. Hun gjør oppmerksom på at penger som settes på BSU-konto, låses til boligformål.