Nordmenn handler for 48,8 millarder i desember

Hovedorganisasjonen Virke spår en vekst i julehandelen på snaut tre prosent fra i fjor. Virke anslår at det vil bli handlet for om lag 48,8 milliarder kroner i desember.

– Vi tror nordmenn kommer til å feire tradisjonell jul til tross for usikkerheten i Europa. Selv om vi har sett et forsiktig forbruk så langt i år strekker vi oss litt lenger når det kommer til jul. Mange har vært flinke til å legge penger til side, og det betyr at de har mer å rutte med når det kommer til å bruke penger på mat, vin og gaver, sier administrerende direktør i Virke Vibeke Madsen i meldingen.

Nesten 10 000 kroner hver

I følge prognoser Virke la fram i dag kommer hver nordmann til å handle for 9 900 kroner i desember. Ikke overraskende er det i Oslo vi finner butikkene med den høyeste omsetningen per innbygger. I år vil den ligge på 10 850 kroner. På bunnen ligger butikkene i Sogn og Fjordane hvor omsetning kun er på 8550 kroner per innbygger.

Julehandelen viktig for mange

Over 40 prosent av pengene nordmenn bruker i forbindelse med jul går til mat, drikke og andre dagligvarer. I dagligvarebutikkene øker omsetning med 20 prosent i desember og vi kjøper nesten dobbelt så mye vin og sprit som ellers i året. For butikkene som selger klær, bøker, pynt til hjemmet, smykker, leker, sportsutstyr og elektroniske artikler er jula viktig. Mange bransjer har i desember en omsetning som er 2,5 til 3,5 ganger høyere enn ellers i året.

Jula er også svært viktig for de ideelle organisasjonene som er organisert i Virke. Organisasjoner som for eksempel Frelsesarmeen, Blå kors og Unicef opplever vekst i givergleden blant både privatpersoner og næringsliv.

– De frivillige organisasjonene har blitt flinkere til å tilby julegaver med mening. Vi ser at mange bedrifter ønsker å kjøpe denne typen gaver til både kunder og ansatte. Det gleder meg, sier Madsen.

Stor vekst i julereiser

Stadig flere nordmenn reiser bort i forbindelse med jula. Så langt ligger det an til en vekst på ti prosent for utenlandsreiser i forbindelse med jul og nyttår, og en vekst på fem prosent for førjulsreiser. Anslag viser at opp mot 300 000 nordmenn kommer til å reise på ferie ut av landet i løpet av november og desember.