Mindre penger = mer kreditt

Jeg vil si jeg har et veldig normalt forhold til banken min. Jeg har et boliglån og et billån, jeg har en brukskonto, en sparekonto og et kredittkort.

Det er ikke så veldig ofte jeg bruker kredittkortet her hjemme, men jeg bruker det veldig mye når jeg er i utlandet. Èn fordel med å bruke kredittkortet til reise er at jeg automatisk får reiseforsikring om jeg betaler minst 50% av reisen med dette kortet. En annen stor fordel er at dersom man blir svindlet/ranet i utlandet, er det ikke dine penger de tar, men kredittselskapets.

Kontoen som tilhører kredittkortet er nemlig ikke koplet direkte opp mot din private konto, slik som med vanlige betalingskort. Så når du bruker kredittkortet, får du en regning i etterkant hvor du kan godkjenne transaksjonene før du betaler og dermed er sjangsen mye mindre for at svindlerene faktisk får pengene sine.

Får man altså mer kreditt om man har lite penger? 

Og det er her historien egentlig begynner. Jeg var en tur i Praha i fjor høst sammen med kona mi og der brukte vi kredittkortet stort sett hele tiden. Når vi kom hjem var derfor det aller, aller meste av kredittgrensen brukt opp og det lyste med store røde tall når jeg kom inn i nettbanken. Dette skulle jo betales ned ganske kjapt, men det tok ikke veldig lang tid før jeg fikk et brev fra banken vedr kredittkortet mitt.

Jeg husker ikke ordrett hva det stod, men det var noe sånt som «siden du er en god kunde hos oss, har vi gleden av å tilby deg ytterligere 10.000,- i kreditt på ditt kredittkort». Dette var altså ikke veldig lenge etter at jeg hadde forsynt meg av store deler av kreditten som ligger i kortet og her kommer altså banken og skal være «snille» og tilby meg enda litt mer. Det de egentlig sier er vel noe sånt som «siden du allerede har brukt opp store deler av kreditten din, kan vi gi deg litt mer, slik at det tar lengre tid å betale ned og at vi dermed tjener mer penger på deg».

Så det er kanskje ikke slik at man automatisk får mer kreditt om man har lite penger (les har brukt mye av kreditten på kredittkortet) , men det virker jo litt påfallende at banken vil gi meg mer kreditt når de tydelig ser at jeg allerede har brukt opp det meste jeg har, eller hva?