Matkjedenes store makt har konsekvenser

kredittkort,forbrukslån,sparetips,økonomiMatvaremarkedet i Norge består i dag hovedsakelig av ”de fire store” som er Norges Gruppen (Kiwi, Joker, Meny og Spar), Coop, Reitan Gruppen (Rema 1000) og Ica Norge(Ica og Rimi)
Allerede her, kan vi slå fast at dette er svært kritisk i forhold til konkurransen i matvaremarkedet. De fire store kan sitte på toppen og diktere hva dem vil gjøre og det er ikke helt usannsynlig at det er pris samarbeid. Dette er overhode ikke sundt og vil bare gå utover oss som forbrukere. Dette er svært uheldig for å ha en sund konkurranse gående.

Forbrukerrådets direktør, Randi Flesland mener at forbrukeren verken blir sett eller hørt av kjedene, nettopp fordi dem har så stor makt. Hun sier i et intervju til NRK at kundene ønsker et større utvalg av varer i butikker. Ser vi på for eksempel et land som Polen, har dem i en butikk som TV2 var å besøkte, 500 forskjellige pølsevarianter bare i denne ene butikken, mens drar vi til en Rema butikk for eksempel vil finne knappe 10. Og de 10 samme, vil du også finne hos de andre store butikkene.
Hun sier også at forbrukeren vil ha mer lokal- og sesongmat, men da må vi over grensen til Sverige. I Sverige er det også langt billigere å handle.
Vi ser igjen, dette henger ikke på greip og de fire store burde ikke ha så stor makt.

Norge er det landet i Europa som har flest dagligvare butikker per innbygger, samtidig har vi dårligst utvalg. Hvor er logikken?

Vær høst starter en forhandlingsprosess mellom leverandører og kjedene. Denne blir ofte kalt for høstjakta. Da setter de fire store seg ned sammen med leverandørene og forhandler frem avtaler om pris og utvalg for å sikre seg selv, best mulig betingelser.

Dette er ikke sundt. Konkurransen er alt for liten, og nå vurderes det faktisk å slippe opp Norges Gruppen for å øke konkurransen.