Hva gjør du om du mister inntekten din?

Du blir syk eller mister jobben. Du har bolig og gjeld og et regnskap som går i null ved månedens slutt.

Hva gjør du? Kan du takle en inntektsnedgang?

Mange er det som i tillegg til en kjedelig sykdomssituasjon også får privatøkonomiske problemer å bekymre seg over. Hvis du blir sykemeldt fra jobben din har du rett på sykepenger i et år. Sykepengene skal utgjøre 100 % av normalinntekten din. Så sant du ikke har basert økonomien din på mye overtid og ekstraarbeid, er det altså ingen fare. Men sykepengerettighetene bortfaller etter et år. Du blir da henvist til å søke arbeidsavklaringspenger (AAP) hos NAV. Dette utgjør normalt kun 66 % av tidligere inntektsgrunnlag.

Den som mottar dagpenger ved arbeidsledighet får en tilsvarende inntektsnedgang.

Det verste du kan gjøre nå er å forsøke å opprettholde den levestandard du er vant til. Det kan gå svært galt. Her er tre punkter for umiddelbar handling fra det øyeblikk du blir klar over at du vil gå ned i inntekt:

  1. Gå gjennom forbruket ditt sist måned. Se om det er poster som kan strykes framover. Er du medlem på et treningssenter hvor du aldri trener? Si opp abonnementet. Har du både fasttelefon og mobiltelefon?? Andre ting det er mulig å si opp? Er det flere ting ved forbruket ditt som bør justeres?
  1. Du må vurdere hvor stor nytte du egentlig har av bilen. Jeg vet dette gjør vondt for mange, men bil er et pengesluk. Ettersom du nå ikke er i jobb er du ikke like avhengig av transport. Uansett bør du overveie å kjøre kollektivt. Et salg av bilen kan innfri billånet og medfører bortfall av kostnader til drift, vedlikehold og avgifter.
  1. Har du boliglån kan du søke om avdragsfrihet, altså at du kun betjener rentene i en periode. Hvis banken har tilstrekkelig sikkerhet vil de med høy sannsynelighet innvilge dette. Dette vil frigjøre penger for deg, men vær oppmerksom på at det totalt sett gjør lånet ditt dyrere. Det er likevel hensiktsmessig hvis du trenger pengene til husleie, strøm eller mat. Det vil også lønne seg hvis det gjør deg i stand til å nedbetale et forbrukslån.

Etter å ha gjennomført disse tiltakene, skal du normalt ha frigjort noen tusenlapper. Og om dette ikke er nok, må det skjæres dypere inn til beinet. Mat skal du hamstre på tilbud, klær fåes kjøpt brukt, bøker og aviser kan leses på biblioteket. De fleste vil bli overrasket over hvor lite en ekte gnier kan overleve på…