Hva er kreditt

Hva er kreditt?

kredittkort,forbrukslån,sparetips,økonomi
Kreditt er i prinsippet en avtale mellom en låneinstitusjon som for eksempel forretning, bank eller kredittkortselskap og deg selv, som da er den som tar opp kreditt eller lån. Denne avtalen vil da gi deg tilgang på penger, enten i banken eller på ditt kredittkort. Samtidig blir du og banken enige om hvordan tilbakebetaling skal skje. Her finner dere ut av hva renten skal være, hvor lang tid betalingstiden skal være og hvor store avdragene skal være.

 

 

 

 

 Kredittkort og betalingskort – Forskjellen

Kredittkort: Kredittkort vil si at du kan handle opptil en gitt kredittgrense. Da vil du tilslutt får en faktura hvor du må betale et minimumsbelløp. Om du har ubetalt saldo vil da banken ta renter for dette. De fleste banker eller kredittkortselskap har det slik at om du betaler hele fakturaen når den kommer trenger du ikke å betale renter. Hvis du opprettholder en utestående saldo, blir du belastet for renter til en forhåndssatt årlig prosentsats, som varierer fra utsteder til utsteder.
Betalingskort: Her blir pengene trukket ifra kontoen din automatisk for å dekke utgiftene dine. Du kan ikke bruke mer enn det du har på kontoen din.

 

Opprette kreditt

kredittkort,forbrukslån,sparetips,økonomi

For i det heletatt å klare å ”bygge” kreditt, må du først skaffe deg kreditt. Dette gjør du ved å bestille et kredittkort her. Det er viktig at du skaffer er kort som passer for deg og din økonomi. Så lenge du nedbetaler dine avdrag og fakturaer innen avtalt tid, vil du starte å opparbeide deg god kreditt.

 

Hvordan opprettholde god kreditt

For å opprettholde god kreditthisotrie er det visse ting du absolutt bør gjøre for å opprettholde god kreditt. Det første du bør gjøre er å betale fakturaene dine i tide. Helst hele beløpet eller så mye du har råd til. Du bør i hvert fall betale minstebeløpet. Om det skulle skje at fakturaen kommer sent i posten, eller at du ikke skulle klare å betale, bør du kontakte banken eller dem du har kredittkort ifra, for så å informere dem om problemet. Da vil dere nok komme frem til en felles løsning.

 

Hvordan forstå kredittrapporten

Vær gang du søker etter kredittkort eller lån, vil din kredittverdighet bli analysert av utlåneren. Denne kredittrapporten bygger gjerne på tall og er en vurdering dine tidligere utlånere har satt. Denne tallfestederapporten er egentlig ditt finansielle ”rykte”. Denne kan brukes for å se hvordan du tidligere har taklet økonomiske forpliktelser av for eksempel arbeidsgivere og banker. Rapportvurderingen blir oppdatert en gang i måneden av banker og andre du har låneavtaler med. Vurderingen er tilgjengelig via kredittopplysningsfirmaer. Du vil oppretholde eller forbedre din kreditt ved å vise at du på en ansvarlig måte kan håndtere dine lån eller kredittkort.