Historien bak kredittkort

De første kjente kredittkortene nevnes allerede på slutten av 1800-tallet i USA, men disse hadde som regel kun tilknytning til hver enkelt forretning som utstedet dem, og kunne følgelig bare benyttes i samme.

I 1946 kom de første bankrelaterte kredittkortene, som gjorde man kunne heve et forhåndsavtalt beløp i de forskjellige filialene tilknyttet hver enkelt bankkjede over hele USA, og i 1950 ble det første alment tilgjengelige uavhengige kredittkort introdusert, nemlig Diners Club kortet.

Slik starter historien om kredittkort

Hvordan det hele startet var egentlig en tilfeldighet, da de tre forretningsmennene Frank McNamera, Ralph Schneider og Matty Simmons, etter å ha spist en bedre lunsj i en restaurant i New York høsten 1949, oppdaget at de ikke hadde penger med seg til å betale for måltidet. Redningen ble McNameras kone som kom dem til unnsetning med kontanter, men hendelsen var så pinlig at de tre mennene bestemte seg for at dette skulle aldri skje igjen.

Dermed startet planleggingen, og ikke lenge etter hadde de løsningen. Et felles system for innkreving av allerede forhåndsgodkjente tildelte kreditter, og et nettverk av handelssteder som var villige til å tilby tjenester og produkter i bytte mot en garanti for et senere oppgjør.

I utgangspunktet var systemet tiltenkt restaurantmiljøet, derav navnet Diners Club, men suksessen lot ikke vente på seg, og ikke lenge etter hadde ideen spredt seg til andre bransjer også, og nye, landsdekkende og internasjonale kredittkort kom på markedet.

Siden den gangen har kredittkortet som fysisk enhet hatt mange former og fasonger, og alt fra seddelliknende utgaver til metalliske har vært i omløp, inntil det rundt 1959-60 fikk sin endelige form i plast, og i de senere årene har de også blitt utstyrt med både magnetstripe og chips.

Flere kredittkortutstedere tilbyr i dag egendesignede kredittkort, hvor man selv kan laste opp det utseende man ønsker på sitt kredittkort.