Benytt forbrukslånet riktig

Forbrukslån”. Smaker vi litt på ordet har det en litt bitter smak. Vi tenker umiddelbart på ukontrollert forbruk og en ødsel livsførsel. Man bruker penger man ikke har, spiser uten å arbeide og går en fremtidig ruin i møte med snarlig besøk på fattigkassa.

Men slik behøver det ikke være

Hva skjer for eksempel hvis familiens beste venn, den firehjulede skapningen som befinner seg ute i garasjen, ikke orker mer? Hvem skal ta med far på jobb hver dag? Må han gå de 10 kilometerne? Hvordan skal mor få med seg venninnene på jentetur til Sverige? (og dessuten hamstre billige svenskevarer til dårligere tider)? Og hvem skal følge lille Hans til barnehagen? Hvem henter ungdommene fra trening? Hvordan får vi besøkt tante Olga dette året? Ok, den gamle skraphaugen var ikke billig i drift, men han betydde en del besparelser på kollektivtrafikkutgifter og ikke minst tid og trygghet. Han må erstattes eller fornyes. Begge deler vil koste penger man for øyeblikket ikke har og må forskutteres.

Det kan også være at man har hatt en del utgifter på huset og kontoen er tom når ferien kommer. Ettersom man har arbeidet hardt hele våren med både jobb og oppussingsprosjekt er behovet for ferie er stort.

Dette er bare to eksempler på situasjoner hvor man med fordel kan ta opp et fobrukslån. Det finnes flere, men det nå er det ikke lenger vanlig at man forhører kunden om hva man skal bruke pengene til når man søker forbrukslånet. Det en långiver derimot gjør –og skal gjøre- , er å undersøke om du har evne til å betale tilbake lånet du søker om. Søknden er som regel en enkel prosess hvor du fyller ut et skjema hvor du redegjør for din økonomiske status. Det er viktig at du opplyser om all gjeld du har fra før. Deretter tar selskapet en kredittsjekk på deg. På denne fremkommer dine siste års nettoinntekt og hvorvidt du har fått betalingsanmerkninger i den samme perioden.

Dette er långivers oppgave. Men du bør også selv gjøre et forarbeid. Du må vite at du i tillegg til dine faste utgifter kan klare å nedbetale forbrukslånet i et rimelig tidsperspektiv. Lag et romslig oppsett av dine forventede inntekter og utgifter der du ikke lurer deg selv.

Dernest bør du regne ut hvor mye selve lånet vil koste deg. Det finnes som oftest et bereregningsprogram på nettsider som tilbyr forbrukslån.

Kostnader knyttet til nedbetaling

Kostnadene ved tilbakebetalingen av lånet består av renter og gebyrer. For at du ikke skal bli forvirret kan dette regnes sammen for å finne lånets effektive rente, dvs det det faktisk koster deg. Långiver er forpliktet til å opplyse deg om lånets effektive rente før du opptar lånet.

Det er også mulig å tegne en gjeldsforsikring på forbrukslånet. Avhengig av de vilkår som oppgis trer den i kraft dersom du på grunn av sykdom eller liknende omstendigheter ikke klarer å betjene lånet. Dette er en ekstrakostnad og du bør vurdere om synes det er nødvendig.

Artikkelen er sponset av forbrukslånet.no