3 gode sparetips

Kunne du tenke deg å bli kvitt studielånet, ta en lang ferie i syden eller ha litt ekstra penger i reserve? Da burde du starte å spare. Alt er mulig med litt sparing.

En sparekonto kan være kjekk å ha når bilen må på verksted, vaskemaskinen ryker, eller når regningene hoper seg opp. Dersom du er flink til å etterfylle kontoen etter hvert som du bruker av den, vil du over tid få en pen avkastning og du vil også ha litt høyere rente på en sparekonto kontra en vanlig brukskonto. Her har du 3 gode råd for å komme i gang med sparing:

Budsjett og spareplan

Få oversikt over økonomien ved å sjekke nøyaktig hva du egentlig bruker penger på i løpet av en måned. Du kjøper kanskje en kaffe her og der, en liten sjokolade eller røyk? Du kommer garantert til å bli overrasket over hvor store disse småbeløpene blir når du legger de sammen.

Prøv å kutt ned på de tingene du ikke MÅ ha. Med et budsjett vil du få full oversikt over penger som går ut og inn av kontoen din og dermed er det enklere å vite hvor mye du kan sette av til sparing.


Bruk en bank uten gebyrer

Andre småbeløp som vokser seg store er gebyrer. Dersom banken din tar et lite beløp hver gang du handler med kortet ditt eller tar ut penger i minibank, vil også disse beløpene bli ganske betydelige når du legger de sammen. Vet du f.eks hvor mye du betaler i gebyr hver måned? Kvartal? År?

Det er flere banker som tilbyr tjenester uten gebyr, så her kan det være en del kroner å hente, spesielt om du er dårlig til å ta ut penger i minibank og drar kortet for den minste lille ting.

 

Bruk automatisk sparing

Dersom du ikke husker å føre over litt penger til sparekontoen hver måned, kan det være en idè og sette opp automatisk sparing. Dette fikser du enkelt i nettbanken din og du velger selv hvilket beløp du vil føre over hver måned. Dette går av seg selv og du trenger ikke å tenke noe mer på det, annet enn å se pengene vokse på sparekontoen.

Det er også noen få banker som har en avtale du kan tegne som går ut på at f.eks alle beløp under 100,- automatisk blir rundet opp til 100,- og differansen mellom det varene(e) koster og disse hundre kronene blir så ført inn på sparekontoen din. Du kan også her velge hvor langt oppover du skal runde. Altså: dersom du handler for 80,- blir du trukket 100,- fra lønnskontoen din, hvorav 20,- går inn på sparekontoen. Smart ikke sant?

Hvordan sparer du?